Felhívás Helyettes szülői hálózat szervezéséről

Milyen esetben kérheti a vér szerinti szülő a helyettes szülői segítséget?

Az elhelyezést a szülő kérheti, ha egészségi állapota, életvezetési problémája, indokolt távolléte vagy más akadályoztatása miatt gyermeke nevelését a családjában biztosítani nem tudja biztosítani, valamint természetes támaszaira nem számíthat gyermeke(i) felügyeletének megoldásában. Az elhelyezés időtartama a szülő kérelméhez igazodva változó, lehet néhány naptól egy év időtartam, amely hat hónappal vagy a tanév végéig meghosszabbítható.

Ki lehet helyettes szülő?

- aki elmúlt 24 éves,

- cselekvőképességet érintő gondnokság alatt nem álló, támogatott döntéshozatal hatálya alatt nem álló büntetlen előéletű személy, aki

- személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a gyermek átmeneti gondozására,

- külön jogszabályban meghatározott tanfolyamot eredményesen elvégzi,

A helyettes szülő egyidejűleg- saját gyermekeit is beszámítva- legfeljebb négy gyermek gondozását végezheti indokolt esetben ( testvérek elhelyezése) azonban el lehet térni a fő szabály szerinti gyermeklétszámtól.

Helyettes szülők díjazása

A helyettes szülőt nevelési díj illeti meg, melynek legalacsonyabb összege – gyermekenként, fiatal felnőttenként – az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120%-a, legmagasabb összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-a. A díjazás mértéke, a gyermek egészségi állapotától és speciális igényeitől függ. A nevelési díj a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésére, ruházkodására, tankönyvére, tanszerére, tanulmányai végzéséhez és munkavégzéséhez szükséges egyéb eszközökre, a gyermek fiatal felnőtt költőpénzére, egészségügyi ellátására fordítható, a nevelőszülőt megillető családi pótlékkal együtt.

Amennyiben felhívásunk felkeltette érdeklődését és elhívatást érez magában a helyettes szülőségre, kérem keresse a Mórahalmi Család-és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítőjét: Nyeste Dórát telefonon a 62/281-022/ 187-mellék, személyesen vagy levélben a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat irodájában 6782 Mórahalom, Röszkei út 2. szám alatt, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Csótiné Ördög Edit
Homokháti Szociális Központ
intézményvezető

 

Névnap

2019. május 23. Csütörtök
Dezső

 
A Nap kel 04:01-kor,
nyugszik 19:33-kor.